De Iraanse regering heeft het voor bitcoin (BTC) miners in het land verplicht gesteld om hun munten aan de staat te verkopen, zodat autoriteiten de digitale valuta kunnen gebruiken om te betalen voor import te midden van verlammende internationale sancties, aldus rapporten van 30 oktober 2020.

Iran In de hoop op Bitcoin

Hoewel Iran een van ’s werelds rijkste landen is als het gaat om de productie van ruwe olie en aardgas, is de economie van de Islamitische Staat bijna verlamd door internationale sancties en door de COVID-19-pandemie die de dagelijkse olieproductie deed crashen van 3,1 miljoen vaten tot slechts 1,9 miljoen.

In een poging om zijn economische tegenspoed te verlichten en geld te genereren voor de betaling van invoer, hebben het Ministerie van Energie en de Centrale Bank van Iran een wetgeving ingevoerd die het verplicht stelt voor geregistreerde bitcoin-mijnwerkers in de regio om hun munten te verkopen aan de staat.

Er zal aan worden herinnerd dat de regering van Iran officieel gelegaliseerd cryptocurrency-mijnactiviteiten in augustus 2019 en maakten het voor mijnwerkers verplicht om de benodigde licentie van het ministerie van Industrie, Mijnbouw en Handel te verkrijgen

Per bronnen In de buurt van de laatste ontwikkeling heeft Iran, dat onlangs zijn primaire reservevaluta van de Amerikaanse dollar naar de Chinese yuan is overgeschakeld, aangezien het geen toegang meer heeft tot zijn USD-reserves, zijn deviezenreserves de afgelopen 24 maanden met meer dan 33 procent zien instorten en het zoekt nu naar manieren om zijn slinkende fortuin om te keren.

Hoewel bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies totaal verschillen van wereldwijde fiat-valuta’s, hoopt de Iraanse regering dat het grenzeloze karakter van de eerste het voor haar gemakkelijker zal maken om haar internationale handelspartners te betalen.

Hoewel de regering nog meer details over de verhuizing moet vrijgeven, heeft het CBI echter laten doorschemeren dat de mijnwerkers de crypto’s rechtstreeks naar specifieke kanalen moeten sturen die aan hen zullen worden verstrekt.

Met de prijs van bitcoin (BTC) Nu we opnieuw op de maan mikken, valt nog te bezien of de Iraanse regering in staat zal zijn om de munten van mijnwerkers tegen een redelijke prijs te kopen, waardoor de deal een win-win-scenario wordt voor alle partijen.

Het standpunt van Iran over cryptovaluta blijft onduidelijk, net als die van de regering regelgeving met betrekking tot de snelgroeiende digitale activaklasse kan niet als volledig ontvankelijk worden omschreven, maar de nieuwe alliantie zou de zaken mogelijk kunnen veranderen, vooral als de natie met succes de nadelige effecten van haar internationale sanctie via bitcoin opvangt.