31. oktober 2008 publiserte Satoshi Nakamoto Bitcoin-whitepaper.

Siden den gang har Bitcoins reise tatt opp og ned fra Mt. Gox hack til en all-time høy pris på $ 20.000.

I 2020 er det sett fornyet vekst i møte med coronaviruspandemien, ettersom institusjonelle investorer interesserer seg for kryptovalutaen.

I dag markerer Bitcoin-papiret 12-årsdag. Det blir ingen fest, ingen kake: Bitcoins vennskapsnettverk er desentralisert, og skaperen er anonym. Likevel, siden utgivelsen, har papiret hatt en dyp innvirkning på verden.
Syrker Bitcoin over $ 13 000 bare en annen boble?

Hva har skjedd? La oss gå år for år:
2008: fødselen av Bitcoin

31. oktober 2008 begynte historien vår. Satoshi Nakamoto, et pseudonym for Bitcoins anonyme skaper – eller team av skapere – gir ut whitepaper for Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. I den skisserer Nakamoto en plan for et system som gjør det mulig å sende „online betalinger direkte fra en part til en annen uten å gå gjennom en finansinstitusjon.“

Måneden før kollapset Lehman Brothers, en av de største investeringsbankene i USA, som et resultat av finanskrisen i 2008. Dette var Bitcoins raison d’être – ettersom det sentraliserte amerikanske finanssystemet kom i trøbbel, åpnet et gap i markedet for et desentralisert system som gikk utenom det brennende vraket.

2009: Bitcoins første år

2009 markerte utgivelsen av Bitcoin. I januar ble koden utgitt som programvare med åpen kildekode, og opprinnelsesblokken – Bitcoins første blokk – ble utvunnet. Nakamoto gruvet de første 50 bitcoinsene, selv om de ikke var verdt noe den gangen. Noen få uker senere sendte Nakamoto Hal Finney 10 Bitcoin i den første Bitcoin-transaksjonen mellom to individer. Da Bitcoin ble en, publiserte Wikileaks 400 000 dokumenter om Irak-krigen, og Times Square Bomber – som ikke klarte å detonere i turisthotellet i New York City – ble dømt til livstid i fengsel.

2010: Bitcoin Pizza Day

Bitcoin delte 2010-bursdagen sin med Instagram; bildedelingsappen som ble lansert 6. oktober. I 2010 var Bitcoin verdt rundt 0,20 dollar, og nådde en høyde på 0,39 dollar i løpet av året. Nakamoto, som hadde utvunnet rundt en million Bitcoins på den tiden, passerte nøklene til Bitcoins kodelager til Gavin Andresen. 2010 markerte også Bitcoin Pizza Day: 22. mai betalte Laszlo Hanyecz 10 000 Bitcoins for to pizzaer fra Papa John’s. Til nåværende priser er det over $ 137 millioner.

Flere år senere var Hanyecz sanguin om sitt kjøp på flere millioner dollar og fortalte New York Times at: „Det var ikke slik at Bitcoins hadde noen verdi den gangen, så ideen om å bytte dem mot en pizza var utrolig kult […] Ingen visste at det skulle bli så stort. ”
2011: Den første Bitcoin-boblen

Bitcoin tok fart i 2011 — og det tok ikke lang tid før det svarte markedet noterte seg den antatte anonymiteten, med Silk Road, det mørke nettemarkedet som handlet Bitcoin for våpen, narkotika og annen ulovlig smugling, som åpnet for virksomhet. .

2011 var også Bitcoins første boble: Bitcoin skutt i været, og steg til $ 31,50 8. juni, men ved Bitcoins tredje bursdag sank prisen til $ 3,12; et tidlig tegn på volatiliteten som fortsetter å påvirke kryptovalutaen den dag i dag.

Bitcoin ble også møtt med konkurranse på sin tredje bursdag: Litecoin, „sølvet til Bitcoins gull“, som ble lansert i oktober 2011. Andre steder i verden ble den libyske diktatoren Muammar Gaddafi drept som en del av den arabiske våropprøret.
2012: Blackout, schmackout

31. oktober 2012 markerte noe av en seier for Bitcoin; den dagen åpnet børsen i New York igjen etter å ha stengt i to dager som et resultat av orkanen Sandy. Bitcoin forble i drift hele tiden, og ga rikelig med bevis på kraften til det desentraliserte nettverket.

Bitcoins pris fortsatte å vokse gjennom året: innen oktober nådde det en høyde på $ 12,4. Prisen, som i gjennomsnitt var 5,27 dollar, var en økning på 1 656 prosent fra 2011.

I september ble Bitcoin Foundation startet, ledet av Gavin Andresen, Jon Matonis, Patrick Murck, Charlie Schrem og Peter Vessenes. BitPay, Bitcoin-betalingstjenesten, kunngjorde at 1000 selgere begynte å godta betalinger via Bitcoin.
2013: Silkeveien beslaglagt

I februar 2013 rapporterte Coinbase et salg på over 1 million dollar, og i mars overgikk Bitcoins markedsverdi 1 milliard dollar. Silk Road, som åpnet i 2011, ble beslaglagt av FBI i oktober, sammen med 26 000 Bitcoin; grunnleggeren, Ross Ulbricht, soner nå en dobbelt livstidsdom uten prøveløslatelse; i 2020 markerte han sin sjuende påfølgende bursdag i fengsel. Aktor sa at fra 2011-2013 tjente selgere på Ulbrichtts nettsted over 214 millioner dollar.